Alle nordmenn bør bruke masker og munnbind

munnbind og masker

Å si rett ut at absolutt alle her i Norge burde ha på seg en maske eller et munnbind når man forlater boligen sin er det motsatte av galskap. Det burde og vil forhåpentligvis bli den nye normalen i en god stund fremover.

Dette er desidert det tiltaket sammen med sosial isolering som vil være avgjørende i bekjempelsen og tilbakegangen av coronaviruset (covid-19).

Vi har i lang tid smilt og ristet på hodet når vi har sett turister fra Asia bære munnbind i Norge. På tv har vi sett store folkehav av mennesker i storbyer som Hong Kong og Beijing, hvor nesten absolutt alle er iført munnbind som den største selvfølgen. Og dette var før coronaviruset entret verdensbildet.

Munnbind har lenge vært årsak til reduksjon av luftveisinfeksjoner

I Hong Kong har leger og forskere gjort mange vitenskapelige undersøkelser på antall innbyggere smittet med luftveisinfeksjoner, i årene før og etter innbyggere begynte å bruke munnbind.

munnbind-masker

Resultatet fra forskningen er svært oppsiktsvekkende og antallet av mennesker i Hong Kong med influensa eller forkjølelse ligger langt under store deler av verden. I de årstidene man er mest utsatt for slike luftveisinfeksjoner, har munnbind vært en viktig faktor i at antallet syke i byen har gått drastisk ned.

Denne lærdommen er gull verdt nå når vi her i landet står ovenfor den største helsemessige utfordringen siden spanskesyken. Vi bekjemper et virus som for noen av oss gir alvorlige helsemessige utfordringer, og enkelte vil dessverre ikke overleve. Coronaviruset er svært smittsomt, og derfor burde munnbind innføres som obligatorisk når man i disse dager er ute blant andre mennesker.

Fakta er at munnbind beskytter

Munnbind er særdeles viktig når det kommer til å stoppe spredning av virus og andre mikroorganismer som sitter i luftveiene. Det er ikke uten grunn at helsepersonell har munnbind som et obligatorisk vern i en del av et smitteregime rundt pasienter som enten er smittsomme selv, eller på grunn av dårlig immunforsvar behøver ekstra beskyttelse.

munnbind beskytter

Helsepersonell bruker ikke bare munnbind for å hindre å bli smittet. De bruker det også for å unngå å gi videre potensielle skadelige mikroorganismer til pasienter som trenger å beskyttes.

  • Den som bærer munnbind vil unngå at dråper slynges ut fra munn og nese ved hoste, nys og pust. Slik hindrer man at man smitter andre.
  • Munnbind og munn/ansiktsmaske vil dekke til munnen og nesen slik at man reduserer smittefaren. Det er viktig å sette den på rett den første gangen. Ender man opp med å justere den ofte så risikerer man å føre eventuell smitte fra hender til ansiktet.

En kulturgreie?

Så hvorfor ser vi ikke flere nordmenn med munnbind ute i gatene? Er det på grunn av at dette er så fremmed for oss at vi ikke tenker på det? Eller er det kanskje litt flaut?

nordmenn med munnbind

Det er nok litt av alt. I tillegg så er det fremdeles ganske fjernt og uvirkelig hele denne situasjonen man nå befinner seg i. Ser man på nyhetene så dominerer coronaviruset alle nyhetssendinger og prognosene ser dystre ut for alle land.

Går man derimot ut på butikken for å handle mat så virker alt fjernt og istedenfor ganske normalt. Ja, alle skolene er stengt, men her i landet så merkes det ikke enda slik det gjør i Italia eller Spania.

En annen grunn til at vi ikke ser så mange med munnbind på butikker og i gatene er nok det at man ikke direkte kan se om folk er syke eller ikke. Hadde alle som var smittet gått med skilt rundt halsen, så hadde nok flere vært mye mer opptatt av smittevern generelt.