Hvorfor er grønn te bra for helsen vår?

grønn te

Grønn te er en svært populær drikke som drikkes over hele verden, og dette av mange grunner. En av grunnene er at den har en veldig frisk smak som mange verdsetter.

En annen sentral grunn som trolig er en av hovedgrunnene til teens popularitet, er de mange helsefordelene som kan ha en sammenheng med grønn te. I tillegg til grønn te, finnes det tre andre hovedtyper av te; sort te, oolong te og hvit te. Alle tetyper stammer fra samme plante, denne planten heter Camellia Sinensis.

Grønn te sies å være en av de sunneste drikkene man kan drikke, dette kommer hovedsakelig av teens høye innhold av antioksidanter, i tillegg til mange andre stoffer som har en positiv effekt på helsen vår.

Fire hovedtyper

Som nevnt over finnes de fire hovedtyper te; grønn te, oolong te, sort te og hvit te. Disse blir alle laget ut fra den samme planten som har navn Camellia Sinensis. Til tross for at alle te-typene stammer fra den samme planten, er det store forskjeller i både utseende, smak og behandlingsprosess. For å produsere te bruker man bladene fra planten.

Oolong te

Oolong te har de siste årene blitt mer og mer populær i vesten, til tross for at teen har sin opprinnelse i Sør-Kina. Oolong te varier i oksideringsgrad fra 10-70%, altså at den varierer i alt fra lite til nesten fullt oksidert.

Oolong te

Oolong te som er lite oksidert har som regel en lettere smak som anses som friskere enn sort te, som er mer oksidert. Høyt oksidert oolong te er også ofte fyldigere i smaken.

Oolong te inneholder lite koffein, dette kommer av at bladene henger lenger på planten, og dermed mister de mye av koffeinen når de plukkes.

Hvit te

Hvit te er en nokså ukjent tetype sammenlignet med de andre tetypene. Hvit te har en svært enkel produksjonsprosess. Hvit te blir tørket og har ikke samme oksideringsprosess som for eksempel sort te.

Hvit te

Smaken til hvit te er lite bitter i forhold til grønn te, og oppfattes ofte som lettere og mer subtil. Til tross for at letthet og mild smak kjennetegner hvit te, kan det være store forskjeller i smaken fra en type hvit te, til en annen.

Sort te

Sort te er en av de mest populære tetypene i Norge. Eksempler på ulike typer sort te som er blitt svært populære i landet er blant annet Earl grey, chai og Ceylon.

Sort te

Det som skiller sort te fra de andre tetypene, er graden av oksidering tebladene går gjennom. Etter plukking blir bladene rullet slik at det settes i gang en kjemisk reaksjon i bladene, og det er dette som gir sort te den kjente smaken og det mørke utseende. Rullingen bidrar altså til oksideringsprosessen.

Grønn te

Grønn te er også en av de mest populære tetypene i Norge. I tillegg til å ha en frisk og god smak, er det også flere studier som kan tyde på at grønn te kan gi flere helsemessige fordeler.

Grønn te

Blant annet kan grønn te inntas for å forebygge mot hjerte og karsykdommer. Mange forbinder også grønn te med en drikke man inntar for å fremme vekttap. Grønn te kan drikkes slik man vanligvis drikker te; ut av en te pose, eller den kan inntas i konsentrert form.

Mindre bearbeidet enn sort te

Grønn te blir laget av teblader som blir mindre bearbeidet enn sort te og teen stammer opprinnelig fra Øst-Asia. Grønn te blir også lite behandlet sammenlignet med oolong te. Denne typen te har relativt kort oksideringsprosess, derav den naturlige og friske smaken.

Den korte oksideringsprosessen er også med på å gi grønn te den naturlige og grønne fargen. Etter bladene er plukket fra planten, blir de lagt rett til tørking og til slutt blir de dampet

Grønn te for vektreduksjon

Det finnes mange studier som kan vise til en sammenheng mellom inntakelse av grønn te og vektreduksjon. Grønn te har et naturlig høyt innhold av antioksidanter, noe som er grunn til dens mange helsemessige fordeler. Metabolismen vår er med på å omdanne mat og drikke vi inntar, til energi.

Grønn te for vektreduksjon

Flere studier har vist at grønn te kan ha en påvirkning på kroppens metabolisme og dermed fremme vekttap. Grønn te har også et naturlig innhold av både koffein og katekin, noe som også har positiv effekt hvis man ønsker å gå ned i vekt.

En annen grunn til at grønn te kan virke positivt på vekttap, er at det kan redusere appetitten vår. Grønn te kan ha en påvirkning på dopamin og noradrenalin i kroppen vår, noe som igjen kan minimere følelsen av sult.

Sunt for hud og hår

Som nevnt tidligere i artikkelen er grønn te en drikke som er stappfull av antioksidanter. Det høye innholdet av antioksidanter er med på å motvirke den naturlige oksidasjonsprosessen som kroppen vår går gjennom etter hvert som vi blir eldre.

Dermed kan et moderat inntak av grønn te over en lengre periode bidra til at huden vår både ser og føles friskere og yngre ut. Grønn te har også mange næringsstoffer som er bra for huden vår. Grønn te er anti-inflammatorisk og kan forebygge mot en rekke problemer tilknyttet huden vår.

Disse egenskapene er også svært gunstige for håret vårt. Grønn te kan dermed bidra til å gjøre håret både sterkere og lengre. Katekin, som man finner i grønn te, inneholder også et stoff som bidrar til å blokkere testosteronet Dihydrotestosterone (DHT), noe som igjen er en av de vanligste årsakene til hårtap.

Kaffe eller te?

Kaffe er en drikke som svært mange nordmenn ikke klarer seg uten. Mange foretrekker heller å drikke en kopp med kaffe til frokost, fremfor en kopp te. Grunnen til dette kommer både av den gode og runde smaken kaffe har, men også koffeinen som det inneholder.

Te inneholder også koffein, men ikke like mye som kaffe. En ting som også skiller kaffe fra te, er at kaffe ikke kan kobles til helsefordeler, slik som te kan. Grønn te har en rekke helsefordeler, i tillegg til at den har et naturlig innhold av koffein.

Kilde: https://harney.no