Nordmenn og kreditt

Kredittkortvaner

Nordmenn er ikke alltid like informert når de benytter seg av kredittløsninger. For mange er et kredittkort eller et forbrukslån noe som kan bli en byrde i stedet for en fordel. Grunnen til dette er at man ikke alltid setter seg godt nok inn i betingelsene før man benytter seg av kredittløsningene. I tillegg sitter janteloven fortsatt godt plantet i bakhodet til de fleste nordmenn. Det gjør at mange sliter med skyldfølelse hvis de må låne penger, med mindre det handler om investering i bolig. Hvis man er nøye med å sjekke betingelser, så kan man som oftest nyte godt av betingelser som følger med et kredittkort, for eksempel, eller man kan finne forbrukslån som har gode betingelser. Hvis man tenker gjennom hvordan man benytter et forbrukslån, så kan man faktisk spare penger i forhold til om man ikke hadde benyttet seg av forbrukslånet.

Du kan også finne en del nordmenn som tror at kredittkort og forbrukslån er noe lureri. Grunnen til det er at de mener det er ekstremt dyrt, og det er det jo i forhold til et boliglån. De samme personene har ikke alltid oversikten som trengs for å forstå hva som ligger bak lånene og hvorfor prisene er forskjellige. Du finner mange av dem som synes det er forkastelig at noen skal tjene penger på andres ”ulykke”, som er hva noen mener at må være situasjonen hvis man benytter seg av forbrukslån eller kredittkort. Dette skyldes også at janteloven er godt innprentet i nordmenns vaner. Man skal ikke bruke penger på noe som er en ren gode. Da forsøker man å være bedre enn alle andre.

Riktig bruk av kredittkort

Heldigvis er janteloven i ferd med å sakte men sikkert bli vasket ut slik at man kan sette pris på at andre lykkes. På samme tid begynner nordmenn å innse at man kan spare penger ved å benytte riktig kredittkort. Tilbydere av kredittkort gir rabatter og cashback-løsninger på forskjellige måter. Du kan få rabatter på forskjellige kategorier av varer på nett, reiseforsikringer, rabatter på reiser eller rabatter i butikken eller kjeden som tilbyr kredittkortet. Man vil selvsagt ikke spare penger ved å benytte et hvilket som helst kredittkort, men ved å velge et som har rabatter på ting du likevel bruker penger på, så sparer du penger i forhold til om du ikke hadde benyttet kredittkortet. Det er derfor viktig å bruke tid på å sette seg inn i hvilke betingelser du kan få med hvert kort.

Det er også viktig å benytte kredittkortet riktig. De fleste kredittkort er ment som et hjelpemiddel så du kan slippe bruk av kontanter og heller bruke et kort som du betaler for en gang i måneden. Det er ikke meningen at man skal ha høy gjeld på et kredittkort over lang tid, men heller at man kan fordele en og annen faktura over flere måneder for å tilpasse utgiftene til når det passer bedre.

Kjøp av varer på kreditt

Nordmenn er kanskje i noen situasjoner mindre kritiske enn de burde være når de får mulighet til å kjøpe varer på kreditt. I stedet for å vurdere betingelsene nøye og være sikker på at man faktisk har råd til det man kjøper på kreditt, så synes mange det virker så billig at de velger å kjøpe det på kreditt selv om de kanskje allerede har kjøpt en del andre ting som de samtidig betaler for.

Klokke på kreditt

Forbrukslån i forhold til boliglån

Det er mange fordeler ved å benytte et forbrukslån for å kjøpe noe man ønsker seg, dra på en ferie man ikke har klart å spare nok til eller for å pusse opp boligen. Men for å unngå å betale mer enn nødvendig, så er det lurt å sjekke flere alternativer. I noen tilfeller kan man benytte et forbrukslån for å spare penger på noe man har bestemt seg for å kjøpe. Det kan være om man ser at en prisendring på det man ønsker seg er på vei, eller om man har mulighet for å kjøpe det på tilbud i dag.

Kilde: Denne artikkelen fra norsk kreditt